Kullanım Kılavuzları

Tüm sorularınızın cevapları burada. Basitten zora Biyos'da neyin nasıl yapıldığını adım adım öğrenin.

İşletme Projesi ekle


Kat Mülkiyeti Kanunu md. 37 açıkca belirtildiği gibi kat malikleri kurulu eğer apartmanın bir işletme projesi yok ise hiç gecikmeksizin bir işletme projesi hazırlaması gerekmektedir.

Kat malikleri kurulunca kabul edilmiş işletme projesi yoksa, yönetici gecikmeksizin bir işletme projesi yapar.

Binanıza ait bir işletme projesi oluşturmak için Yönetim linkine tıklayalım. Yönetim yer alan yönetim araçlarından İşletme Projesi ne tıklayalım. 

İşletme Projesi sayfanızda varsa daha önceden eklenmiş işletme projelerinin listelerini görebilir, düzenleyebilir veya kopyasını oluşturara yeni bir işletme projesi oluşturabilirsiniz. 

Yeni bir işletme projesi oluşturmak için sayfanın sağ üst köşesinde yer alan "Proje Ekle"  butonuna tıklayalım.

İşletme projesi ekleme sayfasında sizden aşağıdaki veriler istenmektedir;

İşletme Projesi Adı : Yeni oluşturacağımız işletme projesi için bir isim verelim. Örneğin; 2019 yılı işletme projesi veya çevre düzenleme vs. gibi...

**Blok : Eğer binanızda birden fazla blok var ise her bloğa özel işletme projesi oluşturmak için blok seçiniz.

Başlangıç Dönemi : Oluşturduğumuz işletme projesinin başlangıç dönemini yazalım. 

Bitiş Dönemi : Oluşturduğumuz işletme projesinin bitiş dönemini yazalım. 

İşletme projemizin temel bilgilerini girdikten sonra şimdi işletme projemizi oluşturma için gider kalemlerimizi girmeye başlayabiliriz.

Gider Adı : İşletme projesinde ekleyeceğimiz gider kaleminin adını yazalım. Örneğin; temizlik gideri 

Paylaşım Şekli : Eklediğimiz gider kaleminin paylaşım şeklini seçiyoruz. Giderlerimizi eşit, daire tipi, arsa payı, brüt metrekare, net metrekare, petek sayısı, park sayısı seçeneklerine göre paylaşım yapabiliriz.

Hesaplar : Eklediğimiz gider kaleminin kimlere yansıtılacağını seçiyoruz. Herhangi bir istisna yani bu gider kalemini yansıtmayacağımız bir daire var ise "İstisna Ekle" linkine tıklayarak ilgili daireyi seçelim.

Başlangıç : Eklediğimiz gider kaleminin başlangıç dönemini seçiyoruz. Buradaki başlangıç tarihi yukarıda seçtiğimiz başlangıç-bitiş dönemleri içerisinde olmalıdır.

Bitiş : Eklediğimiz gider kaleminin bitiş dönemini seçiyoruz. Buradaki bitiş tarihi yukarıda seçtiğimiz başlangıç-bitiş dönemleri içerisinde olmalıdır.

Tutar : Eklediğimiz gider kaleminin öngörülen paylaştırılacak toplam tutarını yazıyoruz. Örneğin; binanızda 10 daire var, eşit paylaştır seçeneği seçili ve istisna yok tutar kısmına 1.000 TL yazdığımızı varsayalım. Her daireye 100 TL yansıyacaktır.

Her satırın sağında yer alan  ikonuna tıklayarak eklediğimiz gider kaleminin dairelere dağılımını önizleme yapabilir, ikonuna tıklayarak gider kalemini silebilirsiniz.

Yeni bir gider kalemi eklemek için sol altta yer alan "Yeni Satır" butonuna tıklayarak dilediğiniz kadar yeni satır ekleyebilirsiniz. 

TOPLAM : Yeni oluşturulan işletme projesinde yer alan giderlerin toplam tutarını gösterir. Toplam tutarın sağında yer alan ikonuna tıklayarak işletme projesinin dairelere dağılımını önizleme yapabilirsiniz. 

İşletme projemizde yer alacak tüm gider kalemlerimizi ekledikten sonra sağ üst köşedeki "Kaydet" butonuna tıklayarak kaydedelim. 

Kaydet dedikten sonra yeni oluşturduğumuz işletme projesinin detay sayfası açılacaktır. Bu sayfada henüz kesinleşmemiş olan işletme projesini "Yazdır" diyerek daire sakinlerine tebliğ edebilirsiniz. 7 gün içerinde herhangi bir itiraz olmaması durumunda yine aynı sayfa da yer alan "Projeyi uygula" linkine tıklayarak projeyi uygulayabilirsiniz.


İşletme projesi ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak için; İşletme projesi nasıl yapılır? Kesinleşmesi ve itiraz süreci ile ilgili blog yazımızı okumak için tıklayınız...






Ücretsiz Apartman Site Yönetim Programı

Başlangıç planı şimdi ve her zaman ücretsiz


İlgili Başlıklar